#1 Sociala media

Använd #PeopleForFuture-hashtag i alla möjliga sociala-media-sammanhang!

Snart kommer det finnas en logga.

Vi kan också använda PeopleForFuture utanför sociala-media sammanhang – för att prata om oss som är aktiva och för att skapa ett sammanhang.

#2 Sprid kunskap

 Informera dig själv och andra, och sprid kunskap om både klimatkrisen och andra närliggande kriser som hotet mot biodiversitet och globala orättvisor. People for Future kan bidra till en lavin av folkbildning där människor tar till sig både vetenskaplig och annan förståelse för hur ekosystem och människor påverkas och vilka förändringar och handlingar som krävs.

#3 Hitta en for future-grupp eller skapa en egen grupp

Anslut till en existerande for future-grupp. Det finns redan flera grupper för lärare, sjuksköterskor, forskare, föräldrar, psykologer, konstnärer, skribenter osv.  Eller ta initiativ och skapa en ny PeopleForFuture grupp.

#4 Hitta sätt att agera kontinuerligt

Stora demonstrationer och manifestationer är viktiga, men lika viktigt är att hitta sätt att agera kontinuerligt. Det kommer ta tid att bygga upp det förändringstryck som krävs för att ställa om samhället. Genom kontinuerliga aktiviteter håller vi trycket uppe, stärker samarbeten och engagemang, och bygger upp en uthållighet som drivs av både övertygelse och glädjen att engagera sig. Varje dag – varje vecka. Överallt – på arbetsplatser, i familjen, bland grannar, med vänner och i sociala nätverk. 

#5 Påverka våra arbetsplatser

Vi kan aktivt påverka våra arbetsplatser och de samhällsektorer vi jobbar inom – både som individer och med arbetskamrater, genom fackförbund, och förstås som del av något for-future grupp som t.ex. Teachers for future, Scientists for Future, Psychologists for future osv.  Hur kan de organisationer, institutioner, företag och samhällsområden vi arbetar inom förändras, minska negativ påverkan och aktivt bidra till lösningar? 

#6 Fredagsstrejker

De fredagsskolstrejker som satts igång av FFF är fantastiskt kraftfulla och en stor motivation. Vuxna kan komplettera och bidra med egen kraft genom att på fredagar (eller andra dagar) göra egna demonstrationer, kreativa aktioner och faktiska strejker (korta eller långa). Det är viktigt att vi respekterar de unga som drivande för skolstrejkarna (och inte stör deras manifestationer).  

#7 Sätt direkt tryck på regeringen, andra beslutsfattare och företag

Vi kan tillsammans organisera oss så vi skapar ett ostoppbart förändringstryck och tydlig bekräftelse till beslutsfattare att befolkningen kräver politiska åtgärder som svarar mot utmaningarna. Det ska inte vara möjligt för någon regering att framstå som ledare när politik och åtgärder bara svarar mot en ynka del av vad som krävs. Tillsammans har vi kraften att göra detta.

#8 Stärk nätverk och samarbeten – få med allt fler i en växande rörelse

People for Future kan vara en ingång och plattform för ytterligare engagemang. Det finns mängder av orgnisationer och nätverk som jobbar med massor av viktiga frågor. Man kan engagera sig flera saker samtidigt om man vill – eller bara hålla sig informerad. Skogsupproret, Stoppa Preemraff, Fossila nedrustningsavtalet, Walk for Future, Auroramålet, Stoppa Scopex – det finns mängder av frågor och inspirerande sammanhang att utforska. 

#9 Länka upp med resten av världen och bli delaktig i en global rörelse

People for Future vill bidra till ett brett, folkligt engagemang över hela världen, precis som FFF spridit sig som en löpeld, underifrån och spontant.
People for Future Sverige hoppas kunna bidra till en stark, global rörelse, och också kanalisera kontakter och länkar till folk och erfarenheter på andra kontinenter. Det finns en enorm styrka och glädje i att engagera sig och jobba tillsammans över gränser – med målet att alla ska kunna leva ett bra liv med tillräckliga resurser på en levande planet.

Hitta din ’For future’-grupp…

Det finns redan massor av ’… for Future’ grupper. De flesta av dessa har skapats och utvecklats parallellt, inspirerade av de ungas ’Fridays for Future’.

People for future är en plattform som kan stärka den breda rörelsen, men styr inte över de olika For future-grupperna.

People for Future Sverige är också en länk till People for Future Global som sammanlänkar For Future-grupper över hela världen.

Hitta din grupp här!

…eller engagera dig direkt i People for Future!

Du kan också engagerade dig direkt i People for Future.

Vi arbetar utifrån några tydliga värderingar och principer.

Vi utgår från och inspireras av bland annat dessa insikter från folkrörelser runt om i världen om hur klimatkrisen är ett uttryck för ett antal sammanvävda kriser som kräver omställning och djupa systemförändringar i både Sverige och övriga länder.

 

Vad vill vi? Vad kämpar vi för?

  1. Så snabba utsläppsminskingar som möjligt
  2. Stopp för expansion och snabb utfasning av fossilbränsleproduktion
  3. Verkliga lösningar och tillräckliga resurser för både människor och natur
  4. Omställning av våra samhällen med rättvisa och jämlikhet i centrum
  5. Förändringar och omställning som stärker genuin demokrati.